Akademia Piekarza w Piekarni – Cukierni Grzybki

Zdobyć dyplom Prawdziwego Piekarza to wyzwanie, ale poznać produkcję chleba i słodkich przysmaków „od kuchni” to nie tylko wyzwanie, ale i wielka radość. W dniu 14 listopada uczniowie klasy 4 c mieli przyjemność uczestniczyć w Akademii Piekarza w sąsiadującej ze szkołą Piekarnią – Cukiernią Grzybki.

Dzieci rozpoczęły zajęcia od obejrzenia filmu ukazującego tajemnice piekarskie. Poznały różne rodzaje mąki, dowiedziały się, czym jest zakwas i ile osób pracuje na to, byśmy codziennie rano mogli cieszyć się świeżym pieczywem na śniadanie. Po części teoretycznej przyszła pora na praktykę. Dzieci wraz z opiekunami udały się na halę produkcyjną, by poznać tajemnice piekarzy i cukierników. Wędrówka po labiryncie korytarzy, sal i schowków była przyjemnością nie tylko dla oka. Wszędzie pachniało świeżym chlebem, chrupiącymi bułeczkami i smakowitymi drożdżówkami.

Po wędrówce przyszła pora na kulinarne eksperymenty. Dzieci zamieniły się w cukierników i każdy mógł przygotować własne ciasteczka. Przekąska w postaci świeżego, chrupiącego chleba oraz pizzy czekała na uczniów jako zwieńczenie ich pracy i wysiłku.

W takich chwilach warto westchnąć i pomyśleć….jak dobrze mieć sąsiada Oczywiście takiego sąsiada jak Piekarnia – Cukiernia Grzybki. Dziękujemy za gościnę, a Akademii Piekarza wystawiamy 5+.

Magdalena Księżopolska