Festiwal Dyni i Ziemniaka

W naszej szkole rozpoczął się ,,Festiwal Dyni i Zimniaka” w ramach którego odbędzie się cykl warsztatów kulinarnych. I tak uczniowie naszej szkoły mają okazję upiec babeczki dyniowe, zrobić kopytka, zapiekankę ziemniaczaną czy też zrobić ziemniaki z gzikiem. Uwieńczeniem tych zmagań będzie  prezentacja potraw z dyni i ziemniaka przygotowanych przez rodziców i uczniów naszej szkoły 26.10.18r.

Październik to sezon na dynię i ziemniaki dlatego przygotowaliśmy potrawy  z wykorzystaniem tych warzyw.Na popołudniowe zajęcia kulinarne zaprosiliśmy uczniów klas pierwszych, drugich i trzecich.

Z pieczonej dyni, marchewki, cebuli i ziemniaków powstała aromatyczna zupa dyniowa. Ziemniaki przecisnęliśmy przez praskę i zagnietliśmy z serem na kluski ,,leniwe”. To właśnie one były dla dzieci największym przysmakiem. Posypane cukrem wyglądały apetycznie, a dzieci stale dopominały się o dokładki. Nauczyciele otrzymali zapewnienie od małych kucharzy, że odtąd same będą przygotowywać je w domu. To był miły dzień!

Dorota Bąkała

Agnieszka Osińska – Jarmul