Informacje od pielęgniarki szkolnej-,,Pierwsze śniadanie to podstawa”

Nie bez powodu śniadanie jest nazywane najważniejszym posiłkiem dnia. Jego zadaniem jest dostarczenie energii niezbędnej do rozruszania ciała i umysłu. Z pustym brzuchem gorzej myślimy i trudniej jest nam się skoncentrować. Badania dowiodły, że dzieci, które co dzień jedzą w domu dobrze skomponowane śniadania, osiągają lepsze wyniki w nauce, bo w przeciwieństwie do dzieci jadających te posiłki dopiero w szkole potrafią się lepiej skoncentrować, są też mniej agresywne i mniej ospałe. Jedzenie śniadań poprawia również odporność , zapobiega otyłości i próchnicy. Specjaliści podkreślają, że dzieci zaczynające dzień od zdrowego posiłku przyzwyczajają się do jedzenia mniejszych porcji, za to regularnie, mają niższy poziom cholesterolu we krwi i rzadziej skarżą się na bóle brzucha. W pustych żołądkach dzieci niejadających śniadań wydziela się zaś nadmierna ilość kwasu, który podrażnia śluzówkę, zaburzając pracę układu pokarmowego. Zmniejsza się też odporność organizmu na chłód, natomiast spadek stężenia glukozy we krwi może prowadzić do ospałości i zawrotów głowy. Aby śniadanie spełniło swoje zadanie, musi być odpowiednio skomponowane. Ma dostarczyć sporej dawki węglowodanów złożonych, które łagodnie podnoszą poziom cukru we krwi i dostarczają energii na długo. Nie dają wprawdzie takiego jej zastrzyku jak słodycze, ale dzięki nim organizm funkcjonuje wydajniej przez dłuższy czas, a głód pojawia się później niż po zjedzeniu czegoś słodkiego. Idealnym źródłem węglowodanów złożonych jest pieczywo pełnoziarniste, niesłodzone płatki śniadaniowe. Kolejnym składnikiem dobrego śniadania powinny być produkty zawierające białko i wapń – niesłodzony jogurt, zupa mleczna, kefir, żółty ser, twarożek. Nie wolno zapominać o warzywach bogatych w witaminy. Śniadanie mogą uzupełnić owoce dodane do jogurtu Menu warto wzbogacić o jajka które zawierają m.in. witaminy z grupy B a także żelazo. Świetnym dodatkiem będą kiełki i orzechy bogate w witaminy i mikroelementy.
Czego unikać?
W śniadaniu nie ma miejsca na dosładzane płatki zbożowe, tłuste wędliny, słodkie desery, ciastka ani dania fast food .Co do picia na śniadanie? Najzdrowsze są świeżo wyciskane soki albo niegazowana woda mineralna, a także napoje mleczne.
PAMIĘTAJMY O PIERWSZYM ŚNIADANKU ZJEDZONYM W DOMKU:)

Monika Woźniak