KUCHNIE ŚWIATA

PROGRAM ZAJĘĆ KULINARNYCH ,,KUCHNIE ŚWIATA”

Prowadzące: Agnieszka Osińska –Jarmul, Dorota Bąkała

 Miejsce realizacji:   Szkoła Podstawowa nr 87 w Warszawie

Adresat:  uczniowie klas: I-III

Miejsce prowadzenia zajęć: sala kulinarna, wyjścia poza teren szkoły zgodnie z harmonogramem

Czas realizacji: rok szkolny 2017/18 ( wtorek godz. 12.50-15.15)

w wymiarze: 3-godziny lekcyjne / raz w miesiącu

WSTĘP

Program przeznaczony jest dla młodszych uczniów szkoły podstawowej. Prowadzenie  zajęć przewidziane jest w bloku trzygodzinnym ze szczególnym nastawieniem na umiejętności praktyczne. Tematyką wiodącą zajęć jest poznanie tradycyjnych potraw kuchni różnych stron świata oraz samodzielne wykonywanie proponowanych potraw zgodnie z ustalonym harmonogramem. Głównym założeniem jest rozwijanie zainteresowań uczniów  sztuką gotowania , poznawanie technik gotowania i serwowania  potraw. W czasie zajęć poruszane będą także tematy z zakresu BHP. Przewidujemy też trzy wyjścia ( piekarnia, pizzeria, manufaktura lizaków), podczas których uczniowie będą mieli możliwość  poznania całego cyklu produkcyjnego, zanim produkty trafią do konsumpcji, czy na półki sklepowe. W czasie zajęć dzieci poprzez zabawę zdobędą umiejętności przydatne w codziennym życiu, udoskonalą umiejętność pracy w grupie, pomysłowość, rzetelność, dokładność i twórcze zaangażowanie.

 

 

CELE, METODY, FORMY

CELE OGÓLNE:

Zorganizowanie czasu wolnego uczniów i zainteresowanie ich preferencjami kulinarnymi  innych krajów, promocja zdrowego i estetycznego przygotowywania i podawania posiłków, sztuka dekorowania stołu i potraw, poszanowanie wytworów swojej pracy i innych.

CELE SZCZEGÓŁOWE:

– poznawanie tradycyjnych potraw, pochodzących z kuchni różnych narodów,

– zapoznanie uczniów z regulaminem zajęć kulinarnych,

– rozwijanie zainteresowań i umiejętności kulinarnych,

– kształtowanie nawyków zdrowego, racjonalnego odżywiania się, poznanie piramidy żywieniowej,

– wdrażanie do stosowania się do zasad higieny osobistej podczas przyrządzania i spożywania dań,

– zapoznanie z podstawowymi zasadami bezpiecznego zachowania się w kuchni,

– nabywanie umiejętności korzystania z przepisów kulinarnych, książek kucharskich,

– zapoznanie z różnymi przyborami kuchennymi, naczyniami,

– poszerzenie słownika o nazwy surowców spożywczych, nazwy czynności wykonywanych w kuchni, nazwy jednostek wagi i objętości,

– zapoznanie ze sposobem przyrządzania wybranych potraw, przekąsek,

– rozwijanie i doskonalenie zmysłu smaku i zapachu podczas przygotowywania i smakowania potraw,

– uczenie ekonomicznego wykorzystywania produktów spożywczych,(wdrażanie do gospodarności).

METODY PRACY:

W trakcie zajęć stosowane są następujące metody pracy:

  • obserwacja kierowana, pokaz;
  • przekaz słowny, pogadanka;
  • samodzielne działanie dziecka;
  • ćwiczenia, praktyczne działanie w zespole;
  • degustacje;
  • możliwość twórczego, spontanicznego działania dziecka wg własnego pomysłu;

FORMY PRACY:

  • praca z całą grupą;
  • w małych zespołach;
  • indywidualnie.

ŚRODKI DYDAKTYCZNE:

Do przeprowadzenia zajęć kulinarnych potrzebne są; narzędzia, przybory i urządzenia kuchenne, (z sali kulinarnej, kuchni) oraz przyniesione przez nauczycieli i uczestników, a także produkty, artykuły spożywcze, składniki poszczególnych potraw.

TEMATYKA ZAJĘĆ:

Październik:

Kuchnia węgierska. Przygotowanie leczo z papryki, cukinii.

 Listopad:

Wyjście do piekarni ,,Grzybki” poznanie sposobu powstawania pieczywa; przygotowywanie zdrowych kanapek z wypieków przyniesionych w piekarni.

Grudzień:

Święta tuż, tuż – pieczemy i dekorujemy pierniki. Tradycyjne smakołyki kuchni polskiej

Styczeń

Rogaliki i rolsy z ciasta francuskiego – kuchnia francuska

Luty

Kuchnia włoska. Wyjście do pizzerii ,,Da grasso”. Poznanie tajników powstawania pizzy. Samodzielne przygotowanie potrawy zgodnie z instrukcją.

 

Marzec

Mazurki i baby wielkanocne – kuchnia polska

Kwiecień

Kuchnia meksykańska – tortille z warzywami i kurczakiem.

Maj

Kuchnia grecka. Sałatka z warzyw i sera feta , musaka

Czerwiec

Wycieczka do Manufaktury lizaków ( Nowy Świat)