Przesilenie wiosenne i klika zmian na talerzu ucznia 

Na każdego z nas ma wpływ przesilenie wiosenne. Osłabiony organizm, stres, zmienna pogoda, zwiększona podatność na przeziębienia a nawet zniechęcenie. Osłabiony organizm zawsze gorzej sobie radzi w wyznaniami. Występują niedobory pewnych składników. Pod wpływem złej diety, przemęczenia, stresu w organizmie mogą się pojawić czynniki prozapalne tzw. cytokiny. Może to się objawić w trudnościach w koncentracji, drażliwością, problemami z zapamiętywaniem, brakiem motywacji, sennością w ciągu dnia, kłopotami ze snem w nocy i słabszymi wynikami. Długotrwale trwające zmiany pod wpływem cytokin mogą doprowadzić do chorób cywilizacyjnych, takich jak nadwaga czy cukrzyca. Niestety coraz częściej wskazywany jest związek między złą dietą a występowaniem apatii, słabszych wyników w nauce a nawet depresji.

a nasza Szkoła, to „Szkoła sercem malowana”, realizujemy założenia Szkoły Promującej Zdrowie i przedstawię kilka porad, warto z nich skorzystać.

Żeby zadbać o wzmocnienie odporności organizmu warto w codziennym jadłospisie wprowadzić kilka zmian, albo coś dodać. Wśród składników odżywczych niezbędnych do ograniczenia wyżej wymienionych objawów należy zwiększyć: kwasy Omega-3, tryptofan, magnez, witaminy z grupy B, cholinę, przeciwutleniacze i cynk. Powodują poprawę nastroju, zmniejszają ryzyko wystąpienia depresji, wspomagają koncentrację i pamięć, wspomagają zdrowy sen, wpływają na przewodnictwo nerwowe, poprawiają nastrój i sprawność intelektualną. Aby to zrobić warto wybrać produkty ujęte w tabeli:

Kilka porad

kwasy Omega-3 tryptofan

witaminy z grupy B, cholina, przeciwutleniacze cynk

  1. Zamiast majonezu-olej

  2. Zamiast cukierka- orzechy

  3. Zamiast kajzerki – pieczywo gruboziarniste ze słonecznikiem, siemieniem lnianym czy pestkami dyni

  4. Jeden raz w tygodniu zamiast mięsa-rybę

  5. 1 raz dziennie produkty mleczne

  6. Zamiast ziemniaków – kasza gryczana, kasza jaglana

  7. Zamiast cukierka- kawałek gorzkiej czekolady

  8. Do obiadu warto dodać szpinak, rośliny strączkowe, warzywa liściaste np. kapusta, brukselka, czerwoną paprykę, marchewkę

  9. Zamiast tylko wędlin ser żółty

  10. Przynajmniej raz w tygodniu zjeść jajko

W naszej Szkole dbamy o naszych uczniów i te kilka zmian, zwłaszcza teraz wprowadzamy. Produkty są w jadłospisie stołówki szkolnej, w automacie można wybrać orzechy, przeprowadzamy pogadanki na lekcjach a na stronie www. zamieszczono kilka ciekawych przepisów, bo wiadomo, że zdrowy i chętny do nauki uczeń to sukces i rozwój Szkoły

Joanna Heropolitańska-Janik, Dyrektor