Szkoła Promująca Zdrowie

Przesilenie wiosenne

i klika zmian na talerzu ucznia

Na każdego z nas ma wpływ przesilenie wiosenne. Osłabiony organizm, stres, zmienna pogoda, zwiększona podatność na przeziębienia a nawet zniechęcenie. Osłabiony organizm zawsze gorzej sobie radzi w wyznaniami. Występują niedobory pewnych składników. Pod wpływem złej diety, przemęczenia, stresu w organizmie mogą się pojawić czynniki prozapalne tzw. cytokiny. Może to się objawić w trudnościach w koncentracji, drażliwością, problemami z zapamiętywaniem, brakiem motywacji, sennością w ciągu dnia, kłopotami ze snem w nocy i słabszymi wynikami. Długotrwale trwające zmiany pod wpływem cytokin mogą doprowadzić do chorób cywilizacyjnych, takich jak nadwaga czy cukrzyca. Niestety coraz częściej wskazywany jest związek między złą dietą a występowaniem apatii, słabszych wyników w nauce a nawet depresji.

a nasza Szkoła, to „Szkoła sercem malowana”, realizujemy założenia Szkoły Promującej Zdrowie i przedstawię kilka porad, warto z nich skorzystać.

Żeby zadbać o wzmocnienie odporności organizmu warto w codziennym jadłospisie wprowadzić kilka zmian, albo coś dodać. Wśród składników odżywczych niezbędnych do ograniczenia wyżej wymienionych objawów należy zwiększyć: kwasy Omega-3, tryptofan, magnez, witaminy z grupy B, cholinę, przeciwutleniacze i cynk. Powodują poprawę nastroju, zmniejszają ryzyko wystąpienia depresji, wspomagają koncentrację i pamięć, wspomagają zdrowy sen, wpływają na przewodnictwo nerwowe, poprawiają nastrój i sprawność intelektualną. Aby to zrobić warto wybrać produkty ujęte w tabeli:

Kilka porad

kwasy Omega-3 tryptofan

witaminy z grupy B, cholina, przeciwutleniacze cynk

  1. Zamiast majonezu-olej

  2. Zamiast cukierka- orzechy

  3. Zamiast kajzerki – pieczywo gruboziarniste ze słonecznikiem, siemieniem lnianym czy pestkami dyni

  4. Jeden raz w tygodniu zamiast mięsa-rybę

  5. 1 raz dziennie produkty mleczne

  6. Zamiast ziemniaków – kasza gryczana, kasza jaglana

  7. Zamiast cukierka- kawałek gorzkiej czekolady

  8. Do obiadu warto dodać szpinak, rośliny strączkowe, warzywa liściaste np. kapusta, brukselka, czerwoną paprykę, marchewkę

  9. Zamiast tylko wędlin ser żółty

  10. Przynajmniej raz w tygodniu zjeść jajko

W naszej Szkole dbamy o naszych uczniów i te kilka zmian, zwłaszcza teraz wprowadzamy. Produkty są w jadłospisie stołówki szkolnej, w automacie można wybrać orzechy, przeprowadzamy pogadanki na lekcjach a na stronie www. zamieszczono kilka ciekawych przepisów, bo wiadomo, że zdrowy i chętny do nauki uczeń to sukces i rozwój Szkoły

Joanna Heropolitańska-Janik, Dyrektor

W nawiązaniu do artykułu – przepisy

Rekord w prowadzeniu resuscytacji krążeniowo-oddechowej

16 października to Europejski Dzień Przywracania Czynności  Serca.Dlatego nasza szkoła już po raz szósty  przyłączyła  się do ogólnopolskiej próby bicia rekordu w jednoczesnym prowadzeniu resuscytacji krążeniowo-oddechowej przez jak największą liczbę osób. Nauczyciele naszej szkoły uczą udzielania pierwszej pomocy już  dzieci w oddziale przedszkolnym.W programie ,,Ratujemy i uczymy Ratować”  uczestniczymy od 2009 roku. Aby uratować ludzkie życie  liczy się każda minuta. Resuscytacja krążeniowo – oddechowa jest  prosta, należy wykonać  30 uciśnięć mostka i 2 wdechy ratownicze. Przyklękamy przy nieprzytomnej osobie, udrożniamy drogi oddechowe poprzez odchylenie głowy do tyłu i przystępujemy to masażu klatki piersiowej. Powtarzamy to wielokrotnie, do skutku. Nie przerywamy, nawet jeśli usłyszmy trzask pękających żeber. Wszak najważniejsze jest ludzkie życie.

P.S. Bardzo dziękuję Justynie Nowak-Maciejczyk, Małgorzacie Krzemińskiej, Magdzie Księżopolskiej, Marcie Hejduk i pozostałym nauczycielom za pomoc w przeprowadzeniu rekordu.

Agnieszka Osińska – Jarmul

 

Szanowni Państwo,

W związku z pojawiającymi się wątpliwościami dotyczącymi ilości porcji owoców, warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych otrzymywanych przez jedno dziecko w ramach „Programu w szkole” prosimy
o przekazanie poniższych informacji rodzicom dzieci uczęszczających do prowadzonej przez Państwa szkoły podstawowej.

Uprzejmie informujemy, że od roku szkolnego 2017/2018 został uruchomiony nowy „Program dla szkół” w miejsce dotychczas realizowanych programów „Owoce
i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole”. W programie mogą uczestniczyć dzieci uczęszczające do klas I-V szkół podstawowych.

W ramach programu dzieci mogą bezpłatnie otrzymywać owoce i warzywa oraz mleko i produkty mleczne oraz brać udział w działaniach edukacyjnych przeprowadzanych przez szkoły podstawowe mających poprawić wiedzę uczniów na temat zdrowych nawyków żywieniowych, pochodzenia żywności i rolnictwa oraz przeciwdziałania marnotrawieniu żywności.

Produkty owocowo-warzywne objęte programem to:

  • owoce: jabłka, gruszki, śliwki, truskawki
  • warzywa: marchew, rzodkiewka, papryka słodka, kalarepa, pomidorki
  • soki: owocowe, warzywne, mieszane

W każdym z 10 tygodni w I semestrze roku szkolnego 2017/2018 dzieciom udostępnia się co najmniej 4 porcje owoców i warzyw. Łączna liczba porcji owoców i warzyw otrzymywanych przez jedno dziecko w ramach komponentu owocowo – warzywnego w I semestrze roku szkolnego 2017/2018 wynosi 45.

Produkty mleczne objęte programem to:

  • mleko białe
  • jogurt naturalny
  • kefir naturalny
  • serek twarogowy

W każdym z 10 tygodni w I semestrze roku szkolnego 2017/2018 dzieciom udostępnia się co najmniej 3 porcje mleka i przetworów mlecznych. Łączna liczba porcji mleka i przetworów mlecznych otrzymywanych przez jedno dziecko w ramach komponentu mlecznego w I semestrze roku szkolnego 2017/2018 wynosi 40.

Ponadto, przypominamy szkołom, że zgodnie zWarunkami udziału w „Programie dla szkół” za jakość owoców i warzyw lub mleka i przetworów mlecznych udostępnianych dzieciom w ramach programu odpowiedzialność ponoszą zatwierdzeni dostawcy, którzy dostarczają porcje owocowo-warzywne lub mleczne do szkół. Szkoła podstawowa uczestnicząca w programie zobowiązana jest m.in.
do każdorazowego sprawdzenia ilości i jakości dostarczonych przez dostawcę produktów. W przypadku, gdy dostarczone owoce i warzywa lub mleko i przetwory mleczne nie spełniają wymagań jakościowych lub ich wygląd/zapach budzą jakiekolwiek wątpliwości dotyczące świeżości i przydatności do spożycia nie powinny zostać przyjęte przez szkołę. Szkoła ma obowiązek odmówić przyjęcia tych produktów i zgłosić taką sytuację do dostawcy i Oddziału Terenowego KOWR. Natomiast dostawca zobowiązany jest do wymiany wadliwej partii produktów.

Jednocześnie informujemy, że szczegółowe informacje dotyczące warunków uczestnictwa w „Programie dla szkół” można uzyskać na stronie internetowej http://www.kowr.gov.pl/.

 

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Departament Wspierania Konsumpcji

KUCHNIE ŚWIATA

Od października w naszej szkole realizowany jest projekt ,,Kuchnie świata”. Co miesiąc będziemy spotykać się z inną kuchnią między innymi: z włoską, grecką i polską. Chcemy, aby nasza szkoła zaszczepiała wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe i promowała zdrowy styl życia ,,Bo czym skorupka za młodu nasiąknie”….

Wspólne gotowanie w szkole daje wszystkim wiele radości.Dzieci próbują wielu nowych smaków, uczą się samodzielności i nabywają pewności siebie, zdobywają nowe wiadomości i umiejętności.

W poniedziałek 23 października dzieci spotkały się z kuchnią węgierską i przygotowywały leczo. Pierwszaki i trzecioklasiści sprawnie kroili paprykę, cebulę, pieczarki, cukinię i kiełbasę choć nie obyło się bez skaleczeń. Kiedy leczo dusiło się w 10 litrowym garnku, dzieci rysowały strony do swojej własnej książki kucharskiej, która będzie zwienczeniem projektu.

Leczo pachniało wspaniale, nawet największe niejadki miały ochotę spróbować dużej dawki witamin, choć wiadomo, że dla niektórych warzywa to wróg numer jeden. Niektórzy prosili o dokładki. Wielki garnek pełen warzyw opustoszał w oka mgnieniu.

Kolejne spotkanie (tym razem z kuchnią węgierską) już w listopadzie tym razem będzie to kuchnia włoska i pizza. Jak się ją robi dowiemy się od zawodowych kucharzy, którzy pracują w piekarni ,,Grzybki.”

Dorota Bąkała

Agnieszka Osińska-Jarmul