Szkoła Promująca Zdrowie

Rekord w prowadzeniu resuscytacji krążeniowo-oddechowej

16 października to Europejski Dzień Przywracania Czynności  Serca.Dlatego nasza szkoła już po raz szósty  przyłączyła  się do ogólnopolskiej próby bicia rekordu w jednoczesnym prowadzeniu resuscytacji krążeniowo-oddechowej przez jak największą liczbę osób. Nauczyciele naszej szkoły uczą udzielania pierwszej pomocy już  dzieci w oddziale przedszkolnym.W programie ,,Ratujemy i uczymy Ratować”  uczestniczymy od 2009 roku. Aby uratować ludzkie życie  liczy się każda minuta. Resuscytacja krążeniowo – oddechowa jest  prosta, należy wykonać  30 uciśnięć mostka i 2 wdechy ratownicze. Przyklękamy przy nieprzytomnej osobie, udrożniamy drogi oddechowe poprzez odchylenie głowy do tyłu i przystępujemy to masażu klatki piersiowej. Powtarzamy to wielokrotnie, do skutku. Nie przerywamy, nawet jeśli usłyszmy trzask pękających żeber. Wszak najważniejsze jest ludzkie życie.

P.S. Bardzo dziękuję Justynie Nowak-Maciejczyk, Małgorzacie Krzemińskiej, Magdzie Księżopolskiej, Marcie Hejduk i pozostałym nauczycielom za pomoc w przeprowadzeniu rekordu.

Agnieszka Osińska – Jarmul

 

Szanowni Państwo,

W związku z pojawiającymi się wątpliwościami dotyczącymi ilości porcji owoców, warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych otrzymywanych przez jedno dziecko w ramach „Programu w szkole” prosimy
o przekazanie poniższych informacji rodzicom dzieci uczęszczających do prowadzonej przez Państwa szkoły podstawowej.

Uprzejmie informujemy, że od roku szkolnego 2017/2018 został uruchomiony nowy „Program dla szkół” w miejsce dotychczas realizowanych programów „Owoce
i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole”. W programie mogą uczestniczyć dzieci uczęszczające do klas I-V szkół podstawowych.

W ramach programu dzieci mogą bezpłatnie otrzymywać owoce i warzywa oraz mleko i produkty mleczne oraz brać udział w działaniach edukacyjnych przeprowadzanych przez szkoły podstawowe mających poprawić wiedzę uczniów na temat zdrowych nawyków żywieniowych, pochodzenia żywności i rolnictwa oraz przeciwdziałania marnotrawieniu żywności.

Produkty owocowo-warzywne objęte programem to:

  • owoce: jabłka, gruszki, śliwki, truskawki
  • warzywa: marchew, rzodkiewka, papryka słodka, kalarepa, pomidorki
  • soki: owocowe, warzywne, mieszane

W każdym z 10 tygodni w I semestrze roku szkolnego 2017/2018 dzieciom udostępnia się co najmniej 4 porcje owoców i warzyw. Łączna liczba porcji owoców i warzyw otrzymywanych przez jedno dziecko w ramach komponentu owocowo – warzywnego w I semestrze roku szkolnego 2017/2018 wynosi 45.

Produkty mleczne objęte programem to:

  • mleko białe
  • jogurt naturalny
  • kefir naturalny
  • serek twarogowy

W każdym z 10 tygodni w I semestrze roku szkolnego 2017/2018 dzieciom udostępnia się co najmniej 3 porcje mleka i przetworów mlecznych. Łączna liczba porcji mleka i przetworów mlecznych otrzymywanych przez jedno dziecko w ramach komponentu mlecznego w I semestrze roku szkolnego 2017/2018 wynosi 40.

Ponadto, przypominamy szkołom, że zgodnie zWarunkami udziału w „Programie dla szkół” za jakość owoców i warzyw lub mleka i przetworów mlecznych udostępnianych dzieciom w ramach programu odpowiedzialność ponoszą zatwierdzeni dostawcy, którzy dostarczają porcje owocowo-warzywne lub mleczne do szkół. Szkoła podstawowa uczestnicząca w programie zobowiązana jest m.in.
do każdorazowego sprawdzenia ilości i jakości dostarczonych przez dostawcę produktów. W przypadku, gdy dostarczone owoce i warzywa lub mleko i przetwory mleczne nie spełniają wymagań jakościowych lub ich wygląd/zapach budzą jakiekolwiek wątpliwości dotyczące świeżości i przydatności do spożycia nie powinny zostać przyjęte przez szkołę. Szkoła ma obowiązek odmówić przyjęcia tych produktów i zgłosić taką sytuację do dostawcy i Oddziału Terenowego KOWR. Natomiast dostawca zobowiązany jest do wymiany wadliwej partii produktów.

Jednocześnie informujemy, że szczegółowe informacje dotyczące warunków uczestnictwa w „Programie dla szkół” można uzyskać na stronie internetowej http://www.kowr.gov.pl/.

 

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Departament Wspierania Konsumpcji

KUCHNIE ŚWIATA

Od października w naszej szkole realizowany jest projekt ,,Kuchnie świata”. Co miesiąc będziemy spotykać się z inną kuchnią między innymi: z włoską, grecką i polską. Chcemy, aby nasza szkoła zaszczepiała wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe i promowała zdrowy styl życia ,,Bo czym skorupka za młodu nasiąknie”….

Wspólne gotowanie w szkole daje wszystkim wiele radości.Dzieci próbują wielu nowych smaków, uczą się samodzielności i nabywają pewności siebie, zdobywają nowe wiadomości i umiejętności.

W poniedziałek 23 października dzieci spotkały się z kuchnią węgierską i przygotowywały leczo. Pierwszaki i trzecioklasiści sprawnie kroili paprykę, cebulę, pieczarki, cukinię i kiełbasę choć nie obyło się bez skaleczeń. Kiedy leczo dusiło się w 10 litrowym garnku, dzieci rysowały strony do swojej własnej książki kucharskiej, która będzie zwienczeniem projektu.

Leczo pachniało wspaniale, nawet największe niejadki miały ochotę spróbować dużej dawki witamin, choć wiadomo, że dla niektórych warzywa to wróg numer jeden. Niektórzy prosili o dokładki. Wielki garnek pełen warzyw opustoszał w oka mgnieniu.

Kolejne spotkanie (tym razem z kuchnią węgierską) już w listopadzie tym razem będzie to kuchnia włoska i pizza. Jak się ją robi dowiemy się od zawodowych kucharzy, którzy pracują w piekarni ,,Grzybki.”

Dorota Bąkała

Agnieszka Osińska-Jarmul