Warsztaty zdrowego żywienia

W dniu 29.11.2019 r. klasa 2a uczestniczyła w warsztatach pt. ,,Wszystko o cukrze, czyli ile i kiedy najlepiej go zjeść, by nie szkodził zdrowiu i nauce”. Zajęcia poprowadziła p.Anna Sołowiow Inicjatorka i koordynator Strefy Zdrowego Żywienia w Szkole.
Spotkanie podzielone było na dwa etapy. Pierwszym z nich była prezentacja multimedialna, podczas której uczniowie dowiedzieli się jakie produkty im służą, a które szkodzą. Zastanawialiśmy się : jakie skutki dla zdrowia i jaki wpływ na proces uczenia się wywiera nadmierna ilość spożywanego cukru w pożywieniu, ile możemy jeść cukru, by nam nie szkodził? ( wg norm WHO).
Poznaliśmy propozycje na słodkie, ale zdrowe przekąski do szkoły.
Bardzo przydatna okazała się również umiejętność czytania etykiet. Niektórzy nie mogli uwierzyć jak dużo cukru kryje się w ulubionych produktach spożywczych, które wypełniają nasze koszyki podczas codziennych zakupów.
Zwieńczeniem warsztatów było przygotowanie w grupach słodkiej, ale zdrowej przekąski a la ,,Nutella”z bananów i awokado, którą warto zabrać do śniadaniówki zamiast tradycyjnej kanapki, czy naszpikowanych cukrem słodyczy.
Głęboko wierzymy, że wiedza zdobyta podczas spotkania zostanie wdrożona w życie i uczniowie klasy 2a będą świadomie dokonywać jedynie słusznych wyborów żywieniowych.
O zdobytej wiedzy i umiejętnościach będzie przypominam nam plakat, który otrzymaliśmy na koniec spotkania.

Dorota Bąkała, Karolina Trojga