Zajęcia kulinarne w klasie 2a

Jesień w pełni. A jak jesień to  grzyby: rydze, smardze, prawdziwki i pieczarki.Grzyby rosną nie tylko w lesie. Do grupy grzybów należą także  drożdże.Co można wyczarować z drożdży? Oczywiście ciasto drożdżowe, a jak ciasto drożdżowe to aromatyczna  pizza z przyprawami,  pieczarkami, ananasem, salami, dużą ilością sosu  pomidorowego i sera. Młodzi adepci sztuki kulinarnej z klasy 2a nie pierwszy raz robili pizzę. Ta druga, jesienna, robiona w drugiej klasie wyszła im naprawdę rewelacyjnie. To było we wrześniu. W październiku  dużo mówimy o zdrowym stylu życia i zdrowym odżywianiu. Dzieci postanowiły wspólnie  przygotować zdrowe drugie śniadanie. Z zapałem kroiły pomidory, paprykę,ogórki, rzodkiewki i natkę pietruszki.Smarowały chleb, kroiły wędlinę, jajka, sery i dekorowały kanapki. Na koniec nie pozostało nic innego jak piękne nakrycie stołu i zjedzenie pysznych kanapek.

Agnieszka Osińska-Jarmul