Zajęcia kulinarne w klasie 3a

Dzieci bardzo lubią zajęcia kulinarne.W związku z tym wpadły na pomysł aby przygotować pizzę. Klasa została podzielona na zespoły. Każdy miał inne zadanie. Jeden z zespołów zajmował się przygotowaniem ciasta, drugi  sosem pomidorowym, trzeci tarciem sera, krojeniem wędliny i warzyw. Dzieci doskonale  radziły  sobie z nacieraniem blaszek do pieczenia i obsypywaniem ich mąką, wałkowaniem ciasta,nakładaniem sosu, sera,  wędlin,  myciem naczyń i sprzątaniem po pracy.

Zajęcia  kulinarne rozwijają wiele ważnych i potrzebnych umiejętności. Uczniowie poszerzają swoją wiedzę z zakresu przyrody ( wiedzą, że drożdże to grzyby, które do swojego rozwoju potrzebują cukru, mąki i najlepiej rozmnażają się w cieple), uczą się pracy zespołowej, ćwiczą umiejętności matematyczne, rozwijają sprawność motoryczną, pamięć a przy tym dobrze się bawią. Z radością nakrywają stół do  klasowego posiłku.Podczas wspólnego biesiadowania nie brak dowcipów i zabaw. Tradycją naszego gotowania jest także częstowanie pracowników szkoły. Dla dzieci to wielka atrakcja.Dumnie prezentują własne wypieki.

Dzieci z niecierpliwością czekają na kolejne zajęcia…już niebawem pyszne i zdrowe babeczki jogurtowe…

Agnieszka Osińska-Jarmul